Festes i tradicions que ens recorden
les arrels del nostre passat.

Tots els pobles per petits que siguin tenen festes i tradicions a celebrar. Ripoll no només ha sabut conservar les més tradicionals, sinó que n’ha creat de noves, i així ampliar la seva oferta lúdica. Aquí hi esmentem les més destacades, però al llarg de l’any es celebren festivitats i activitats de tota mena i per a tots els gustos: fires, aplecs, marxes, concursos, balls, audicions musicals, representacions, espectacles i celebracions populars, entre d’altres. Ripoll, viu la festa, i quan fem festa en fem de veritat.

Festa Nacional de la Llana
i Casament a Pagès
maig

Organitzada pel Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT), es celebra a mitjans de maig, i pretén reviure els costums ancestrals de la tosa dels xais i d’un casament tradicional de pagès.
El principal atractiu de la festa – a més de la mostra folklòrica – rau en el fet que l’enllaç sol ser verídic i compta amb la presència de destacades personalitats del país que actuen com a padrins de noces. La festa es complementa amb un mercat de productes artesanals i una trobada de brocanters i antiquaris.

Festa Major de Sant Eudald
11 de maig

L’any 1004 el sant era aclamat com a patró de la vila i s’intituí la Festa Major l’onze de maig. La festa, en una època, es caracteritzà per les curses de braus, el bou amb corda, les sardanes amb la cobla que tocava des de dalt del campanar de l’església de Sant Eudald, les processons i solemnitats religioses. Avui la festa s’ha modernitzat i segueix les característiques pròpies del temps; té un caire popular i gratuït.

Mercadal del Comte Guifré
10, 11 i 12 d’agost

El mercadal va néixer el 1997, inspirat en els mercats medievals i que compta amb actuacions que recorren els carrers de la població. La festa ens retorna a èpoques passades en que els comerciants del centre de Ripoll es disfressen i ofereixen activitats lúdiques als visitants.

Vine a passejar pel Mercat d’època. Parades d’artesania i demostració d’oficis, tavernes, exposició de sistemes de defensa i animació, amb l’ambient festiu que l’arribada del nostre benvolgut comte Guifré demana.

Festival Internacional de Música
juliol i agost

La seva celebració parteix d’una idea de la soprano Montserrat Caballé, que des de les primeres edicions actuà desinteressadament en benefici del centre Montserrat, entitat que ajuda i promociona els minusvàlids psíquics. Organitzat per la secció musical del Centre d’Iniciatives i Turisme té lloc des del 1980 durant els mesos de juliol i agost, i hi actuen intèrprets de diverses disciplines de la música clàssica.

Fira de les 40 Hores
març

El nom de 40 hores respon a què, antigament, els dos últims dies de quaresma i el diumenge de Passió, el Santíssim romania exposat durant quaranta hores al monestir. Avui la fira serveix com a aparador dels productes que s’elaboren i es negocien a la comarca i comprèn des dels estands comercials fins a les típiques parades. Per donar-hi un caràcter més festiu també es porten a terme actes lúdics.

Fira Catalana de l’Ovella
15 d’octubre

Com molt bé indica el seu nom, aquesta fira té lloc el 15 d’octubre, coincidint amb l’onomàstica. L’any 1853 l’ajuntament acordà la seva institució.

En un principi tenia com a fi la transacció de bestiar; ara només se celebra la fira de l’ovella ripollesa, que juntament amb la venda de tota mena d’objectes quotidians li donen color i vida.

Fira Europea del formatge
setembre

La fira reuneix cada any, productors de formatge d’arreu d’Europa i també petits productors del territòri més proper. Aquesta fira és una gran oportunitat de tastar i comprar formatges de renom internacional a la nostra vila. Un dels atractius més destacables d’aquesta mostra formatgera, és la participació de només productors de formatge. És el valor afegit del coneixement del producte per part de qui el ven, sense intermediaris, podent conèixer així la història de cada formatge de primera mà.

Esotèric Shopping Night
Juny

Fira amb parades esotèriques, atraccions i professionals de l’ocultisme. Hi són presents tarots, vidents, bruixes, mèdiums, clarividents, entre d’altres teràpies alternatives com la lectura de mans, la numerologia, herbes medicinals, neteges enèrgiques… i així s’omplen els carrers de Ripoll de màgia i ocultisme. A més, els establiments de la vila obren les seves portes o surten al carrer.

https://esotericshoppingnight.com

Altres celebracions

– Festa del 27 de maig
– Rebuda de la flama del Canigó i revetlla de Sant Joan (23 de juny)
– Aplec de la sardana (juliol)
– Fira de la tapa i la cervesa (agost)
– Diada nacional de Catalunya i elecció de la pubilla de Ripoll (11 de setembre)
– Festa de Miquel de la Roqueta (setembre)
– Aplec del Remei (octubre)
– Circalia (octubre)
– Cursa internacional d’atletisme de fons del Ripollès (novembre)
– Fira de Nadal (desembre)